11.10.2012
Julkisuudessa on viime päivinä keskusteltu vilkkaasti siitä, voiko työpaikalla pitää nokostauon. Aihe liittyy työstä palautumiseen, joka on tärkeä tekijä työterveyden ja -turvallisuuden kannalta. Nokostauko työpäivän aikana on yksi keino elvyttää elimistöä ja mieltä. Muita keinoja ovat muun muassa sosiaalinen kanssakäyminen ja liikunta tauoilla. Turvallisuuden ja työhyvinvoinnin lisäämiseksi työpaikoilla kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti uusia palautumiskeinoja.
Työaikana otettujen nokosten vaikutuksia on tutkittu erityisesti vuorotyössä, jossa univaje ja yöllä työskentely väsyttävät voimakkaasti. Noin 30-60 minuutin nokostauosta on todettu olevan useimmille yötyöntekijöille merkittävää hyötyä, koska vireys ja toimintakyky paranevat.
- Onkin myönteistä, että päivystävien lääkäreiden ja pitkänmatkan lentohenkilökunnan lisäksi myös teollisuustyöntekijät ovat alkaneet kokeilla nokostaukojen käyttöä yötyössä, kertoo Työterveyslaitoksen professori Mikael Sallinen.
Päiväunikin parantaa muistia ja lisää vireyttä
Myös päivätyössä nokostelu on hyödyllistä. Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että alle 30 minuutin päivänokonen parantaa paitsi vireyttä, myös esimerkiksi muistin toimintaa. Nukkuessa valveilla syntyneet muistijäljet lujittuvat, mikä edistää oivaltamista unijakson jälkeen. Uni ei siis ole pelkkää aivojen lepoa eli energiavarastojen täydentämistä - se on myös aktiivista opittujen asioiden työstämistä.
Päivänokoset tukevat hyvin ihmisen elimistön rytmejä. Vireydessämme on vuorokausi- eli sirkadiaanisen rytmien lisäksi nopeampia rytmejä, joista yksi on 12 tunnin rytmi. Tämän vuoksi monia väsyttää melko voimakkaasti hetken aikaa iltapäivällä.
- Iltapäiväväsymys heijastuu myös kasvuna väsymyksestä johtuvissa liikenneonnettomuuksissa. On siis todennäköistä, että päivänokosilla voidaan jossain määrin vaikuttaa myönteisesti myös työmatkaliikenteen turvallisuuteen. Pelkkä tauon pitäminen ei paranna vireyttä ja toimintakykyä varsinkaan silloin, kun ihminen on nukkunut vähän edellisenä yönä, korostaa vanhempi tutkija, dosentti Sampsa Puttonen Työterveyslaitoksesta.
Työn tauotus palauttaa
Päivänokonen on luonnollisesti vain yksi keino elpyä kuormituksesta työpäivän aikana. Muita hyväksi todettuja keinoja ovat miellyttävä sosiaalinen kanssakäyminen ja liikunta tauon aikana. Kahvin kohtuullisesta nauttimisestakin on etua, koska kahvin sisältämä kofeiini ehkäisee unihiekaksikin kutsutun adenosiini-aineen toimintaa aivoissa, mikä puolestaan vähentää väsymystä.
- Keskeistä palautumisen kannalta näyttää olevan se, että tauon aikana voi tehdä luonteeltaan jotain vastakkaista omalle työlleen ja että tauon voi pitää ennen voimakasta väsymystä, sanoo professori Mikko Härmä Työterveyslaitoksesta.
Ennakkoluulottomia ratkaisuja tarvitaan
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiaisen haastattelusta (Kodin Kuvalehti 8.10.) virinnyt keskustelu nokostauoista on osa laajempaa keskustelua työhyvinvoinnista. Tarvitsemme ennakkoluulottomia aloitteita ja kokeiluja löytääksemme tasapainon työkuormituksen ja siitä palautumisen välillä eri elämänvaiheissa. Vartiaisen kuvaama keino oman työvireytensä edistämiseksi onkin tervetullut lisä tähän tärkeään keskusteluun.
(Työterveyslaitos)
|